Magento of WooCommerce?

Ben je op zoek naar een nieuw eCommerce platform maar kan je niet kiezen tussen Magento en WooCommerce? In dit artikel leggen we de verschillen tussen beide platformen uit en lees je over de verschillende voor- en nadelen van deze webshop-platforms.

In de Vergelijking

Versus

De keuze tussen Magento en WooCommerce is een veelbesproken onderwerp in de wereld van eCommerce. Beide platformen hebben hun eigen voordelen, unieke eigenschappen en beperkingen. Als ondernemer is het belangrijk om het platform te kiezen dat het beste past bij de webshop. We zetten graag alle punten voor je op een rij. Ben je er klaar voor?

"Zowel Magento als WooCommerce wordt vaak gebruikt voor webshops. Met onze expertise geven we je de beste oplossing."
Onze samenvatting

Samengevat: Magento of WooCommerce?

We beginnen onze vergelijking met een korte samenvatting om jouw leven nét iets makkelijker te maken. Beide platforms hebben ontzettend veel te bieden, maar er zitten belangrijke verschillen in.

Magento is een platform dat vooral geschikt is voor grotere webshops met complexe eisen. Op dit platform kan je kiezen tussen hosted en self-hosted. Hierdoor vereist het wat meer technische kennis, maar geniet je wel van uitgebreide maatwerkmogelijkheden. WooCommerce is een add-on voor WordPress en is ideaal voor kleine tot middelgrote bedrijven. Het is een self-hosted platform. Hierbij moet je alles zelf runnen, dus ook onder de motorkap van de website. Het is een gebruiksvriendelijk en goedkoper platform die te integreren is met bestaande WordPress websites. Beide platforms hebben een breed scala aan opties in de vorm van thema’s, plug-ins en functionaliteiten, maar bij Magento heb je de optie om ook met iets minder technische kennis een webshop te bouwen.

Welk van deze platforms het beste bij je past hangt dus heel erg af van wat je zoekt in een eCommerce platform.  De verschillen tussen Magento versus WooCommerce zijn belangrijk om goed op een rijtje te hebben. Wil je een webshop helemaal op maat (laten) maken? Dan is Magento de beste optie voor jou. Heb je al een WordPress website? Dan kan je overwegen om WooCommerce toe te voegen als plug-in.

Over Magento

Magento in het kort

Volledige controle en maatwerk

In Magento wordt er gewerkt met een open-source-structuur. Hierdoor kan een Magento webshop geheel op maat gemaakt worden en aangepast aan al je wensen.

Schaalbaarheid

Magento is geschikt voor zowel kleine webshops als grote, internationale eCommerceplatforms.

Multishop-functionaliteit

Het is mogelijk om in Magento meerdere webshops te beheren vanuit maar één dashboard

Mobiele weergave Magento open source
Over WooCommerce

WooCommerce in het kort

Flexibel

WooCommerce is open-source en daardoor enorm flexibel. Hierdoor kan je als webshop-eigenaar elk aspect van jouw webwinkel aanpassen en uitbreiden met thema's en plug-ins.

Development first

Een WooCommerce shop is dankzij de flexibiliteit ook een platform dat ontwikkeld en ingesteld moet worden. Hiervoor is dan ook vaak technische kennis of specialistische hulp nodig.

Betaalbare schaalbaarheid

Met de juiste optimalisatie en hosting kan je met de combinatie van WordPress met WooCommerce ver groeien. Het platform is dus geschikt om duizenden producten op te verkopen.

Mobiele weergave WooCommerce webshop

Over onze vergelijking

Wij hebben in ons bestaan al veel prachtige webshops mogen lanceren voor een divers scala aan klanten. Met deze ervaring hebben we al veel gezien en meegemaakt, en kunnen we een goede vergelijking maken van tientallen eCommerce platforms. Zien welke toffe projecten we hebben opgeleverd?

Onze vergelijking per eigenschap

We vergelijken deze twee eCommerce platforms op basis van 10 belangrijke eigenschappen. Per eigenschap zullen we aangeven welk platform hier ‘het beste’ in is.

Als we kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van beide platforms, zien we dat WooCommerce de winnaar is. Het platform is eenvoudig te gebruiken, vooral voor WordPress-gebruikers. Magento vereist daarentegen wat meer technische kennis.

Beide platforms kunnen gratis gebruikt worden. Magento heeft een gratis community-versie, maar de hosting, ontwikkeling en onderhoud maken het wat duurder. Bij WooCommerce zijn de hostingkosten doorgaans lager dan bij Magento.

Op dit gebied is Magento een duidelijke winnaar. Magento is erg flexibel en heeft veel uitgebreide maatwerkopties. WooCommerce is flexibel dankzij plug-ins, maar is minder geschikt voor complexe maatwerkoplossingen.

WooCommerce biedt veel betaalbare en gebruikersvriendelijke thema’s. Toch zien we bij Magento dat de ontwerpopties bijna eindeloos zijn. 

Ook hier wint Magento het van WooCommerce. Het platform is namelijk ontworpen voor grote, complexe webshops en biedt uitstekende schaalbaarheid. WooCommerce is minder krachtig voor grote webshops.

Ondanks dat de gebruiker verantwoordelijk is voor updates en beveiliging bij Magento, is het platform toch veiliger ten opzichte van WooCommerce door zijn robuuste beveiligingsopties. Bij WooCommerce is de beveiliging afhankelijk van de gekozen hosting en plug-ins.

Hierbij is WooCommerce de winnaar. Het platform ondersteunt populaire betaalmethodes zoals PayPal en Stripe. Extra plug-ins zijn eenvoudig te installeren en zijn betaalbaar. Magento ondersteunt ook vrijwel elke betaalmethode, maar de integratie kan soms complex zijn met af en toe wat extra kosten.

Magento heeft zeer geavanceerde SEO-functionaliteiten en is hier dus de winnaar. WooCommerce heeft ook goede SEO-mogelijkheden via WordPress, maar is minder diepgaand dan Magento.

Magento heeft een actieve community en biedt veel verschillende extensies. Daarnaast biedt Adobe commerciële ondersteuning, wat een groot voordeel is voor grote bedrijven. WooCommerce heeft ook een actieve community en veel gratis en betaalde ondersteuning via forums en documentatie.

De winnaar is hier afhankelijk van de complexiteit van de migratie. Magento heeft een complexe migratie, maar is wel geschikt voor grote en uitgebreide data-overgangen. De migratie bij WooCommerce is eenvoudiger, vooral voor kleine webshops.

Conclusie

Wanneer we deze twee platformen tegen elkaar afzetten, dan zien we dat Magento het wint op gebied van design, schaalbaarheid en mogelijkheden. Ook is dit platform SEO-vriendelijker dan WooCommerce. Voor grote bedrijven is Magento dus de beste optie. Bij WooCommerce zijn de kosten doorgaans lager en is er sprake van meer gebruiksgemak. Kleine eCommerce bedrijven met een bestaande WordPress website kunnen het beste voor deze optie kiezen.

 

Met beide platforms zet je binnen no-time een webshop neer die voldoet aan alle moderne standaarden van het internet. Heb je toch nog vragen of ben je op zoek naar een specialist om je te helpen bij het bouwen van je eigen webshop? Neem dan contact met ons op!

Begin jouw webshop met de hulp van Qlicks.

Wij ondersteunen jouw online succes.

Met meer dan 15 jaar ervaring in de eCommerce ontzorgen wij al jaren lang partners met hun Magento en Shopify webshops. Intensieve betrokkenheid zorgt voor succesvolle, duurzame en financieel gezonde eCommerce bedrijven. Daar staan we voor. Benieuwd hoe wij jouw webshop naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem dan contact met ons op!